Langt det meste litteratur, som har til formål at forklare den kinesiske kultur, kan ikke undgå at forholde sig til konfucianismen. Groft sagt er konfucianismen en lære om det lykkelige samfund, som er frugten af alle kender til deres rette plads. I det lykkelige samfund og den lykkelige familie accepterer undersåtten og sønnen deres roller og viser respekt for herskeren og faderen. Omvendt er det herskeren og faderens pligt at tage ansvar for undersåtten og sønnen. I perioden, hvor Mao Zedong var ved magten, blev konfucianismens betragtet som en feudalsk levn fra fortiden, der skulle udryddes. Højdepunktet for opgøret med konfucianismen fandt sted under kulturrevolutionen, hvor rødgardisterne blev beordret til at ødelægge alle historiske minder. Til trods for modstanden under Maos regentperiode, har konfucianismen i de sidste årtier været genstand for en genoplivelse. Der har især de sidste 10 år været populært at finde de støvede klassiske tekster frem igen. Konfucianismen har fået status som en vigtig del af Kinas historiske arv og bliver aktivt anvendt til at markedsføre kinesiske kultur. I de sidste par år er der f.eks. blev oprettet et stort antal Konfucius læreanstalter, som f.eks. Confucius Institute for Innovation & Higher Learning ved Ålborg Universitet. Kineserne er også begyndt at markere Konfucius’fødselsdag og i forbindelse med at Liu Xiaobo blev tildelt nobelsfredspris, var der en gruppe af vrede nationalister, som oprettede en Konfuciuspris, som pendant til nobelprisen.

Til trods for konfucianismens renæssance, så har kardinaldyderne med sønlige hengivenhed og at ære sine forældre haft svære betingelser i det moderne kinesiske samfund. Det traditionelle meget tætte familiemønster, hvor man bor 3 generationer under samme tag er under opløsning. Det skyldes blandt andet faktorer som et-barns-politikken og øget mobilitet i befolkningen. De emner har jeg skrevet om tidligere i Et-barns-politikken i Kina og Ær dine forældre eller bliv sagsøgt. Især har et-barns-politikken været kritiseret for at skabe en generation af små kejsere, der bliver forkælet ud over alle grænser, og ikke er opdraget til at have respekt for mange andre end sig selv.

Måske er det kombinationen af den blomstrende interesse for de klassiske dyder og bekymringerne om den manglende respekt for den ældre generation at en skole i Guangdong provinsen for nyligt besluttede sig til at afholde en aktivitetsdag, som skulle opdrage de unge i, hvad man i Danmark ville kalde for takt og tone eller god opførsel. Begivenheden fik hurtigt mediernes opmærksomhed og blev ét af de mest debatterede emner på nettet.

 Her er et uddrag for journalistens beretning:

Højdepunktet ved arrangementet finder sted, da de unge skal knæle foran deres forældre og modtage et brev. Mange af de unge elever fortalte efterfølgende til journalisten, som overværede begivenheden, at det er første gang, de knæler for deres forældre. Skoleinspektøren forklarer, det er første gang man afholder den slags aktivitetsdag og forslaget kom fra en elev. I fremtiden planlægger skolen at afholde lignende arrangementer. Hele begivenheden blev planlagt i løbet af en uge. Ideen med at forældrene overrækker et brev til deres knælende børn var resultatet af en dialog mellem lærer og forældre. Skoleinspektøren mener at gå ned på knæ hører til én af Kinas ypperste ritualer for at vise respekt, og at dagens arrangement vil gøre et dybt indtryk, som vil følge eleverne resten af deres liv.

Da eleverne skulle knæle for deres forældre var der mange som tøvede. Der opstod en pause, hvor de fleste elever var afventende og så på hinanden. Især var drengene tydeligvis usikre på, hvad de skulle gøre. Læren forsøgte igen at opmuntre dem til at gå ned på knæ, og endnu flere knælede nu foran deres forældre.

Bagefter var de fleste forældre meget rørte. Én far i sort tøj, som under hele begivenheden havde set alvorlig ud, kunne ikke lade være med at fælde en tåre, da hans datter knælede foran ham. ”jeg er meget rørt. Det er først i dag jeg har opdaget, hvor voksen og fornuftig hun er blevet. Til hverdag giver jeg hende ikke nok opmærksomhed, det skammer jeg mig over” . Hans datter som står ved siden af har også røde øjne. ”Min min far aldrig sagt sådan noget til mig før, så jeg er meget overvældet. Da vi hørte at vi knæle foran vores forældre var der først mange klassekammerater som ikke havde lyst, så i starten stod alle og ventede, men nu er alle meget bevægede”.


En pige, hvis forældre ikke har tid til at deltage græder og hulker. Hun fortæller at hendes forældre ikke har tid til at komme fordi de skal passer deres arbejde. Derfor er hun meget ulykkelig. Forældrene har dog allerede skrevet et brev til hende, og det vil hun læse nærmere, når hun kommer fra skole.

Ifølge journalisten er der mange forældre som har skrevet brevet på computeren og printet det ud. ”Naturligvis skal det være et håndskrevet brev, det er mere personligt”, siger en af forældrene.

Artiklen med billeder er fra Netease

 Kommnetarer fra Netease og Sohu

网易黑龙江省大庆市网友 [别说我是新人]: [加关注] 2011-05-05 05:32:31 发表

Hvis det var mit barn, ville barnet ikke deltage i den slags arrangementer. Din far vil opdrage dig til at være modig og stå med oprejst pande og ikke at knæle hjælpeløst.

网易山东省青岛市网友 [中山永垂不朽]: [加关注] 2011-05-05 05:25:29 发表

Guangdong er de første til at genoplive én feudalsk skik. For 100 år siden var Guangdong de første til at udrydde feudalsismen!!!

易广东省广州市网友 [yewcwr]: [加关注] 2011-05-09 17:58:36 发表

Til skoleinspektørern. Begivenheden har tiltrukket stor opmærksomhed i samfundet. Man skal altid tænke sig to gange. Jeg er overbevist om du ikke har knælet for din egne forældre da du var i samme alder og alligevel har du en stilling som skoleinspektør i dag.

网易宁夏银川市网友 ip:61.133.*.* 2011-05-06 15:20:51 发表

Det er alt for komisk. At knæle for sine forældre minder om slaveriet.  I dag taler man om ligestilling. Er du født fra en sten? Nutidens unge vil anses på lige fod med deres forældre. Det er tankegangen hos de unge, som er født i 80erne og 90erne.

网易广东省深圳市网友 ip:121.34.*.* 2011-05-06 14:44:00 发表

Jeg synes ikke det er noget i vejen med det. Det er kun godt de unge viser hengivenhed og kærlighed, hvad betyder det at knæle for sine forældre. Selvom det er en gammel feudalsk tradition, så er det stadig en høflig måde at vise sine forældre respekt. Netbrugerne burde ikke nedgøre det, men tænke på de positive aspekter.

网易湖北省武汉市网友 ip:27.16.*.* 2011-05-06 11:42:07 发表

Forældre og deres børn er ligeværdige. Jeg ville aldrig bede min søn om at knæle foran mig. Jeg ville hellere have et knus af ham.

网易广东省佛山市顺德区网友 ip:219.128.*.* 2011-05-06 11:32:26 发表

Hvis jeg kunne knæle foran mine forældre og vise taknemlighed ville det være lykken. Desværre døde de for mange år tilbage, så jeg kan kun knæle  ved deres gravplads. Dine forældre gav dig livet, de har sparet for at give dig en uddannelse, har arbejdet hårdt for at forsørge dig, opdraget dig osv. Jeg ved ikke hvordan jeg kan gøre gengæld. Til dem som er imod at knæle for deres forældre, hvordan er i vokset op?

网易陕西省西安市网友 ip:113.140.*.* 2011-05-06 11:19:15 发表

Jeg vil knæle for mine forældre fordi de forventer det. Men jeg vil ikke forvente det samme af min søn. Hvordan skulle samfundet ellers bevæge sig fremad? Der er folk som siger at knæle for sine forældre er en universel pligt, men er det virkeligt det? Har forældrene ret til at kræve det? Som forældre vil man gerne have barnet viser taknemlighed, men tvinger man dem til at vise taknemlighed ville det ikke være ægte.

网易河北省秦皇岛市网友 ip:121.22.*.* 2011-05-06 10:40:12 发表

Nutidens børn er utaknemlige og sætter ikke pris på noget. De burde lære nogle ritualer. Desuden er det så slemt at knæle for sine forældre? Og til dem som snakker om ligeværdighed. Kina har fordrejet ligeværdighed for længe siden

网易河南省洛阳市网友 ip:123.7.*.* 2011-05-06 09:24:05 发表

Hvornår vil kineserne rejse sig op. Vi bliver opdraget til at knæle fra vi er små og når vi er voksne knæler vi uden problemer. Hvornår begynder vi at gøre noget som har virkning i stedet for at lave noget som kun tiltrækker opmærksomhed.

搜狐社区: cyj000558so2011-05-05 22:05:07152596476

Når det kommer til høflighed og sociale etiketter, burde vi gøre som i Korea og Japan. Deres ritualer burde vi lære fra.

搜狐社区: shijinshi2011-05-05 15:24:12152581009

Jeg synes det ville være passende at knæle blev skiftet ud med et kram

搜狐手机网友2011-05-05 15:17:59152580744

I det gamle Kina var der mange ritualer for at vise respekt som ikke eksisterer i dag. Japan og Korea holder stadigt fast i disse sociale etiketter og det synes jeg er godt.

搜狐社区: 雨天的云2011-05-05 13:29:10152576347

Jeg er mor til et barn og selvom det kan være hårdt at forsørge et barn, så er det vigtigste at barnet er lykkeligt. Som forældre betaler man ikke kun en pris, man får også en masse uerstattelige lykke tilbage. Derfor er det unødvendigt at bede barnet om at knæle for at vise taknemlighed, dit barn har allerede givet dig så meget. Desuden er barn og forældre ligeværdige. Der er ingen som kan kræve andre skal knæle, heller ikke forældre.

搜狐社区: ilovechina2222011-05-05 12:54:19152574811

Dem som burde knæle er ikke de unge, men embedsfolkene. Nutidens embedsfolk burde undskylde overfor deres forældre og borgerne.

搜狐社区: caonimeibiso2011-05-05 12:19:32

Hvor er det godt at se. Vi må ikke miste vores feudalske traditioner.

搜狐社区: 清理碎片,2011-05-05 12:07:20152572460

Forældre har opforstret deres børn i mange år og alligevel er børnene ikke begejstret for at gå ned på knæ, hvad der det for nogle uting de har fået.

搜狐手机网友2011-05-05 10:01:47152566531

Alle skole burde gøre noget lignende. Hvis man end ikke kan vise respekt for sine forældre, hvordan behandler man så andre mennesker

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: