Kinas Hukou system

Kinas husholdningsregistreringssystem, som ofte bliver nævnt som Hukou systemet, blev indført ved lov i 1958 for blandt andet at kontrollere befolkningsmobiliteten fra landområderne til byerne. Hukou systemet kræver at kinesiske borgere skal registreres på en permanent bopælsadresse. Bopælsadressens beliggenhed er med til at bestemme rettigheder til f.eks. social velfærd og adgang til uddannelsesinstitutioner. I nutidens Kina er man ikke pålagt at bo på den adresse, hvor man har en permanent bopælsregistrering, men det kan give administrative problemer at bosætte sig et andet sted. Hvis en familie f.eks. er bopælsregistreret i den sydlige del af Shanghai, men vælger at bosætte sig i den nordlige del af byen, betyder det familien kun kan søge om velfærdsydelser i den bydel, hvor de er bopælsregistreret. Familien har også begrænsede muligheder for adgang til børnehaver og skoler, hvis de bosætter sig i en bydel, hvor bopælsregistreringen ikke hører under.

Borgere, som har bopælsregistrering i en by udenfor Shanghai er helt afskåret for at modtage velfærdsydelser på lige vilkår med borgere der er bopælsregistreret i Shanghai. Normalt skelnes der mellem to forskellige slags bopælsregistrering. Den mest almindelige er bopælsregistrering for familier. Den anden type kaldes for en kollektiv bopælsregistrering og gælder for f.eks. studerende og ansatte på universitetet eller folk i hæren, hvor der bor mange på den samme adresse.

Hukou systemet er også et klassifikationssystem, der deler borgerne op i landbefolkning og bybefolkning. Borgere, som er klassificeret som bybefolkning, har traditionelt haft automatisk adgang til bedre velfærd som f.eks. fødevarerationer og sygesikring, uanset om de var bosat på landet eller i byerne. Borgere, som er klassificeret som landbefolkning, har derimod været afskåret fra at nyde de samme rettigheder og har derfor i højere grad været afhængig af indkomsten fra at dyrke landbrug eller andet arbejde. Derfor er Hukou systemet med til at bestemme individets sociale status og er af gode grunde blevet kaldt for et socialt apartheid.

Tidligere var borgerne praktisk tal stavnsbundet til deres bopælsregistrering og før 1980 var det stort set umuligt for befolkningen i landområderne at flytte ind til byerne. I nutidens Kina har borgerne mulighed for at flytte frit rundt. De økonomiske markedsreformer og efterspørgslen på billig arbejdskraft på fabrikkerne i de økonomiske zoner i Østkina har skabt en enorm folkevandring fra vest til øst. Problemet er de mange migrantarbejdere, som rejser rundt, stadig har bopælsregistrering i deres hjemegn og derfor på mange måder bliver behandlet som 2. rangs borgere i de byer, hvor de finder arbejde. Der findes også en minoritet, som ikke besidder hukou. Det er f.eks. børn, som er født uden for ægteskabet, eller børn af familier som har overskredet fødselskvotaen på et barn. Ifølge de nyeste tal fra Kinas statistisk bureau drejer det sig om en gruppe på 13 millioner eller omkring 1 % af Kinas befolkning.

Grundet den øgede urbanisering og det store antal af migrantarbejdere, som flytter rundt, så har hukou systemet i sin nuværende form, været genstand for en debat om reform eller afskaffelse.

De mest anvendte kritikpunkter er

  1. Systemet hæmmer for etableringen af et effektivt arbejdsmarked og en rationel fordelingen af arbejdsstyrken. Årsagen er at kravet om permanent bopælsregistrering stadigt i nogen grad stavnsbinder borgere til deres hjemegn og forhindrer arbejdskraftens frie bevægelighed. Desuden er der jobs i byerne, som kræver man har en lokal bopælsregistrering.
  2. Hukou systemet er også med til en kunstig nedskrivning i lønnen for migrantarbejdere fra landområderne og lønstigning for borgere med lokalt tilhørsforhold. Da migrantarbejdere har bopælsregistrering i deres hjemegn, har de ikke rettighed til socialvelfærd, og arbejdsgiveren er derfor heller ikke forpligtet til at betale skat til sygeforsikring, pension osv. Desuden er migrantarbejderne en udsat gruppe med mindre sikkerhed, som derfor ofte tager underbetalte jobs.
  3. Hukou systemet har forstærket uligheden mellem land og by og bevaret skellet mellem land og bybefolkning. Land og befolkningen er tildelt forskellige status, berettigelse, behandling og muligheder. Migrantarbejdere fra landområderne bliver behandlet som fremmede og deres mulighed for assimilation i byerne er dårlige.
  4. Antallet af borgere, som ikke længere bor i det område, hvor de er bopælsregistreret er steget specielt siden 90erne. Det gør det vanskeligt for regeringen at lave en præcis optælling af befolkningen.
  5. Den øgede mobilitet gør det besværligt for de lokale myndigheder at allokere og beregne de nødvendige ressourcer til en effektiv borgerservice

For landbefolkningen er det er svært men ikke umuligt at flytte bopælsregistrering til byerne og få ændret den sociale status. Det kræver at man opfylder krav, som f.eks. fast ejendom, arbejde og varighed af opholdstilladelse, hvilket er svært for mange. Den kinesiske regering og Wen Jiabao har meldt ud, at man arbejder på nye modeller, som skal reformere hukou systemet for at skabe mere lighed. Der findes lokale forsøg med lempelse af kravene for at flytte bopælsregistrering fra land til by og ændre den sociale status. F.eks. har man i nogle byer valgt at afskaffe status som landbefolkning. På plenarforsamling for den Nationale Folkekongres og Det Kinesiske Folks Politisk Rådgivende Konferences i marts 201 var Hukou problematikken en af de varme kartofler, som blev diskuteret. Her er et uddrag af kommentarer fra netbrugerne:

腾讯苏州市网友 快乐 2011-03-03 19:13:51

Jeg tog en teknisk uddannelse i Jiangsu Changshu 1997. Da jeg startede med uddannelsen var det påkrævet at bopælsregistreringen skulle flyttes til Changshu. Da jeg blev færdig kunne registreringen ikke flyttes tilbage. Nu siger man det er tilladt at flytte den tilbage, men der er ingen socialvelfærd på landet. Det er meget uretfærdigt.

腾讯潮州市网友 晨晨 2011-03-05 10:33:05

Det er uretfærdigt for samfundets nederste klasse hvis hukou systemet ikke bliver ændret. Selvom man får ændret sin status til bybefolkning, så kan man ikke finde et stabilt arbejde. Hvis man bor i længere tid på landet kan man ikke flytte bopælsregistreringen tilbage til landområdet og få tildelt landbrugsjord og et sted at bo. Desuden bliver alt jorden på landet dyrket af bønder, som kun arbejder på kontrakt. Hvor tragisk. Jeg håber regeringen hurtigst muligt løser problemerne

腾讯天津市网友 心君 2011-03-11 09:24:04

Hukou systemet er til stor skade. Da vi skulle på universitet blev vi tvunget til at ændre vores bopælsregistrering. Da vi blev færdige med uddannelsen skulle registreringen flyttes tilbage. At flytte bopælsregistreringen frem og tilbage er mere besværligt end at komme i himlen. Land eller bybefolkning har ingen betydning for der er ingen velfærd. Det er ingen som tager hensyn til de unge. De unge, som skal flytte bopælsregistrering grund af uddannelse bliver diskrimineret. Hvem beskytter vores rettigheder?

回复反对[0]支持[2]

腾讯咸阳市网友 柠檬茶 2011-03-06 15:20:07

Min søn skal begynde begynder i skolen til september. Vores bopælsregistrering er på landet, men min søn har altid gået i børnehave i byen. Hvis han skal gå i skole i byen, så skal registreringen flyttes til byen. Jeg har også overvejet at betale mig til at ændre hans sociale status til bybefolkning. Min bekymring er dog hvis det ikke lykkes at få ham i skole, og jeg ikke har et stabilt arbejde og hans registrering allerede er blevet flyttet, hvad gør man så?

腾讯上海市网友 catnohome 2011-03-04 09:51:38

Der har ingen forandringer været på landet i Anhui over de sidste mange år. Vi skider og tisser stadigt i floden, vandet og miljøet er alvorligt forurenet. Bygningerne er forfaldende, livet for bønderne er hårdt, alle er beskidte og usoigneret man kan ikke se forskel på mennesker eller spøgelser.  Der er ingen respekt. Hvornår bliver ting forbedret?

腾讯安康市网友 心随我动 2011-03-02 09:20:03

Systemet skulle være ændret for mange år tilbage. Da det blev indført i 1958 var der næsten ingen andre lande, som havde noget tilsvarende tåbeligt system, hvor man stavnbandt befolkningen til deres egen jord uden frihed til at flytte rundt. Vi har haft 30 år med økonomiske reformer og har indført markedsøkonomi. I et markedsøkonomisk system skal arbejdsstyrken kunne rejse frit rundt, men det elendige system har stavnsbundet befolkningen i flere årtier. Hvorfor får det ikke snart en ende?

腾讯网友 孙亚 2011-03-03 23:03:58

Vi tørster efter frihed, reform af hukou systemet, mere lighed og mere omsorg for borgernes liv. Jeg er fra landet og har ikke landbrugsjord og eller en god bolig. Ingen tager hensyn til vores liv, og jeg har aldrig mødt en god leder. Embedsfolkene på landet er alle korrupte og skal have penge for alt. Jeg har set nok. Jeg ved ikke hvor længe borgerne skal vente for at blive velhavende og lykkelige. Den triste befolkning venter.

腾讯张家口市网友 金海 2011-03-11 00:41:14

Regeringen snakker altid om at tjene befolkningen. Men selv noget så simpelt som at gøre hukou systemet til et ligeværdigt system kan ikke løses. Er snakken om at betjene folket ikke bare nonsens?

腾讯呼和浩特市网友 烟云 2011-03-06 20:58:56

At blive bopæls registreret er besværligt, at flytte registrering er besværligt, at flytte registreringen til en helt anden by er endnu mere svært. Jeg har arbejdet i Hohhot (provinshovedstad i Indre Mongoliet) i 10 år, men har ikke købt en bolig, og derfor har jeg indtil i dag ikke været i stand til at flytte min bopælsregistrering.

腾讯云浮市网友 强哥哥 2011-03-05 13:46:28

Jeg har arbejdet i Shenzhen i mere end 11 år. Jeg har købt bolig i Shenzhen, min bil er på Shenzhen nummerplade, min søn går i skole i Shenzhen, min kone arbejder i Shenzhen, min mor er i Shenzhen for at hjælpe med at passe barn. Vi lever i Shenzhen, men hvorfor kan vi ikke få en bopælsregistrering?

网易上海市网友 [bizphoenix][加关注] 2011-03-02 10:26:57 发表

Sæt en stopper for hukou systemet. Det står endda i lovteksten om at alle kinesiske borgere har lighed for loven at det gælder for alle.

网易新疆乌鲁木齐市网友 ip:124.117.*.* 2011-03-04 12:32:25 发表

Jeg er registreret på et kollektiv bopælsadresse, men min søn kan ikke bliver optaget i min registrering, han kan kun bliver optaget på min mands registrering. Men min mands bopælsregistrering skal flyttes om 3 år. Hvor skal de flytte hen? Kinas hukou system er en joke.

网易江苏省南京市雨花区网友 [中国法律漏洞][加关注] 2011-04-21 11:18:58 发表

Jeg har købt en lejlighed, men den tidligere ejer vil ikke flytte sin bopælsregistrering. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. Retten vil ikke tvinge ham til at flytte sin registrering. Jeg har haft bolig i 2 år, men bopælsregistreringen tilhører en anden. Det er intet som beskytter huskøbere mod hukou problemer. Hvor tragisk. Der er huller i Kinas lovgivning.

网易山东省青岛市网友 ip:221.215.*.* 2011-03-03 13:53:55 发表

Der er nogle uløste problemer med hensyn til landbrugsjord, som tilhører studerende, som tidligere havde status som landbefolkning. Det bør får regeringens højeste opmærksomhed. Problemet bør behandles og løses hurtigst muligt. Det drejer sig om end ikke lille gruppe.

Netease and QQ

Reklamer

One Response to Kinas Hukou system

  1. Pingback: Den store kinesiske folketælling « Sinofil

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: