Trafiksikkerhed

I Danmark har vi Rådet for Sikker Trafik til at  fortælle  om trafiksikkerhed.  Oplysningen sker blandt andet i form af reklamefilm, hvor borgerne bliver mindet om at bruge af sele og undgå spritbilisme. I Kina eksisterer der ikke et nationalt råd for trafiksikkerhed eller landsdækkende oplysningskampagner, og derfor varierer oplysningsniveauet fra by til by.

Ansvaret for oplysning og information er helt naturligt placeret hos det lokale færdselspoliti. Når politiet i Kina fører fremstød for øget færdselssikkerhed, sker det ofte på steder, hvor der opstilles plancher med billeder af folk, der er kvæstet eller omkommet på grund af trafikuheld. Intet er overladt til fantasiens verden, men spørgsmålet er om politiet opnår den ønskede effekt.

Der er ingen tvivl om behovet for informations omkring færdselssikkerhed i Kina er kæmpe stort. I 2010 blev der  i Kina solgt omkring 18 millioner biler  og Kina er nu verdens største bilmarked. Tal fra Kinas statistiskbureau viser, at antallet af privatejede biler er steget fra 18.4 millioner i 2005 til 45 millioner i 2009.

I forhold til befolkningsantallet udgør bilejerne stadig en forholdsvis lille procentdel, men den hurtigvoksende bilpark kan mærkes i byerne, hvor infrastrukturen har svært ved at følge med. Udviklingen betyder desuden at en stor del af Kinas nye bilejere har få års kørselserfaring. Dernæst hersker der en form for anarki blandt fodgængere og cyklister, som tager meget lidt hensyn til trafikloven. Derfor er det næsten mirakuløst og yderst tvivlsom, at se hvordan antallet af trafikuheld ifølge officielle kinesiske statistikker udvikler sig i modsat retning af det eksplosive antal af nye bilister med begrænset kørselserfaring. Trods det faldende antal af trafikuheld er procentdelen af trafikuheld, som medfører dødsfald opadgående, hvilket må siges at være en trist tendens.

Det store spørgsmål er, hvordan trafiksikkerheden kan forbedres. Ansvaret ligger naturligvis hos myndighederne, som bør styrke oplysningsniveauet og overveje koordinerede landsdækkende kampagner. Desuden bør strafferammerne for overtrædelses af færdselsloven hæves, så det kan mærkes.  Et andet problem, som blokerer for en mere effektiv håndtering af færdselsovertrædelser ligger hos det kinesiske færdselspoliti, som anvender et kvotasystem for antallet af bøder der skal udskrives hver måned. Da der er nok af trafikalforeteelser er det som regel intet problem at få opfyld kvotaen, men det er ikke et system, som er målrettet mod at nedsætte antallet af overtrædelser. Hvis man forestiller sig at færdselspolitiets bonusordning var forbundet til at reducere antallet af overtrædelser, ville det måske have en bedre effekt.

Indtil videre forsætter oplysningen omkring færdselssikkerhed efter den gamle opskrift. Politiet i Heze, som tidligere var en lille ukendt by i Shandong, besluttede at lave en 12 minutters optagelser med trafikuheld fra et af byens farlige lyskryds for at minde borgerne om at passe bedre på i trafikken. Filmen blev vist på lokal tv og blev lagt ud på nettet, hvor den hurtigt blev set af flere millioner i løbet af det første døgn. Filmen blev kritiseret for at være  for voldsom, men skal man tro på kommentarerne fra netbrugerne, så er de fleste tilhængere af politiets metode. For interesserede er der et link her til filmen her, men folk med svage nerver bør ikke kigge med. Filmen blev blandt andet lagt ud på Youtube, men blev hurtigt fjernet igen, fordi den blev vurderet til at være for voldsom!. Kommentarer er blandet andet fra QQ.

 

搜狐社区: 只说公道话2011-03-29 04:35:56151274033

Man burde vise det hele fra en større vinkel, så man kunne se hele årsagen til trafikuheldet, så ingen er i tvivl om konsekvensen for at bryde færdselsloven. Vis hvem som forårsager ulykken, hvem er den skyldige? Det er enormt vigtig at vise denne film. Jeg forslår den bliver vist imellem reklamerne på TV og den udbredes til hele befolkningen.

搜狐社区: 糊涂虫2011-03-30 17:36:32151335371

Jeg støtter politiets metode. Lad dem som bryder færdselsloven se, når man overtræder færdselsloven må man betale prisen

搜狐手机网友2011-03-30 08:00:53151313622

Det er en god metode. Politiet i Shanxi burde gøre det samme. Folk frygter ikke biler, og bilisterne viger ikke for hinanden. Lad folk vide hvor farligt trafikuheld er

搜狐社区: Neho2011-03-30 00:53:05151310531

Alle er offer for ikke at adlyde færdselsloven. Filmen viser at trafikken er alt for kaotisk. Det gælder ikke kun for Heze i Shandong, det er noget man kan se over hele landet.

搜狐社区: 东飞花2011-03-29 13:03:10151290628

Faktum er at alle burde se filmen, som helt sikkert er en god advarsel. En person som ligger død under et hjul kan man ikke hjælpe. Når man kører bil eller går over gaden skal man være forsigtig ellers så…

搜狐社区: crazycsqso2011-03-29 10:06:23151282528

Naturligvis er det ubehageligt at se det, men netop fordi det er ubehageligt, så bliver man mindet om ikke at gøre det samme.

腾讯德阳市网友 晖哥在线 2011-03-31 13:28:02

Man burde have gjort det meget tidligere og dem som overtræder færdselsloven burde se den slags film i et par time. Ubehageligt? Hvis det var behageligt at se, hvad ville formålet så være?

腾讯郑州市网友 西瓜 2011-03-30 23:42:16

Uanset om det er fodgængere, knallertkøre eller cyklister så bør alle have en bedre forståelse for trafiksikkerhed. Hvad sker der ved at vente en smule længere? Det er da bedre end at miste livet. Hvorfor kører overfor rødt? Prisen for ikke at respektere trafikloven kan være katastrofal. Trafikuheldene fra optagelserne er virkeligheden. Lige meget hvor tragisk det end er, burde folk se virkeligheden i øjnene. For ellers vil det ikke skræmme dem, som ikke har respekt for færdselsloven

腾讯宜宾市网友 中华电脑 2011-03-30 12:28:13

Man skulle vise flere detaljer fra disse tragiske hændelser, og give flere detaljerede forklaringer og fortælle om hvordan politiet håndterede uheldet. Desuden burde det vises i den bedste sendetid på landsdækkende tv. Det er alt for mange som overtræder færdselsloven, især folk på cykler og knallert

腾讯网友 箛惮刺猬乄 2011-03-30 10:27:47

Den slags opdragelse er nødvendig. Jeg har set trafikuheld i virkeligheden, hvor en person blev mast og kastede blod op. I fremtiden vil jeg være meget forsigtig når jeg går over vejen

腾讯济南市网友 幻影刺客 2011-03-30 07:15:02

Hvis det er behageligt, hvordan kan du så tage ved lære? Størstedelen (af dem som kommer til skade) respekterer ikke færdselsloven og fleste er trehjulede køretøjer, som smutter overfor rødt. De er uden for synsfeltet og bilisterne har ingen mulighed for at se dem. Derfor må alle adlyde trafikloven, lad være med at give dig selv og andre unødvendige problemer

腾讯网友 心灵美 2011-03-30 06:54:35

Optagelserne har en god opdragelseseffekt. Jeg forslår at de ansvarlige for trafiksikkerhed, hvert år afholder en teoretisk kørerprøve for alle med kørekort. Der skal specielt være fokus på spritbilisme, kørsel under træthed, hastighedsbegrænsning, osv. Det ville reducere antallet trafikuheldene.

腾讯深圳市网友 /.李、先玍! 2011-03-30 03:37:57

I Shenzhen respekterer fodgængerne ikke trafikloven og en mange bilister kører overfor rødt. Jeg er fuld af beundring for at landets befolkning ikke er bange for at dø.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: