Er Kina en økonomisk stormagt?

I flere årtier har Kinas økonomiske vækst både skræmt og fascineret iagttagere. I 2010 blev Kinas samlede BNP målt til 5.87 trillioner dollars og man overtog dermed Japans mangeårige status som verdens næststørste økonomi. Forsætter den kinesiske vækst i samme tempo, mener flere analytikere at Kina indenfor de næste årtier vil overhale USA, som er verdens førende økonomi. Den nye status har ifølge rapporter fra kinesiske medier fået flere lande til at stoppe eller skære i den økonomiske bistand til Kina. Japan, som har været den største bidragsyder, har besluttet helt at lukke for kassen.

Efterhånden som Kina har indhentet økonomierne i Europas førende nationer er spørgsmålet om Kinas berettigelse til økonomisk bistand en debat, som er dukket op. Det umiddelbare ræsonnement er at klodens næststørste økonomi bør være i stand til at klare sig selv. Men et tårnhøjt BNP er altså ikke ensbetydende med velstand.

Tager man de samfundsøkonomiske briller på burde en nation med 1.3 milliarder mennesker have et solidt fundament til værdiskabelse, men i Kina er det ikke de mange hænder, som har været motoren for den økonomiske vækst. Måles Kinas BNP per indbygger, så ligger Kina på niveau med Albanien og Angola, som er lande med langt lavere indbyggertal. Kinas BNP vækst er primært skabt af investeringer som i 2009 udgjorde mere end 90% af  BNP væksten. Til sammenligning udgør det danske privatforbrug lidt over 50% af Danmarks BNP.

Privatforbruget, som er en vigtig hjørnesten for I-landenes samfundsøkonomi, spiller altså ikke nogen væsentlig rolle for Kinas økonomiske vækst indtil videre. Forklaringen er en stor del af den kinesiske befolkning stadig lever på fattigdomsgrænsen og majoriteten har ikke oplevet at velstanden er vokset i takt med BNP værdien. Problemet bliver diskuteret i “Rethinking the Beijing Consensus.” af Huang Yasheng (professor ved MIT Sloan School of Management), som blandt andet anvender kinesiske statistikker til at vise, hvordan BNP er steget uden at sætte spor på lønniveauet i Guangdong. Pointen er at Kinas egne statistikker viser at den voksende BNP ikke har ændret ved borgernes indtægter, som er en væsentlig forudsætning for bedre livsvilkår. Befolkningen i Kina er altså selv er klar over problematikken og er begyndt at stille spørgsmålstegn ved misforholdet mellem lønstigning og økonomisk vækst.

Nyheden om udlandets beslutning om at reducere den økonomiske bistand, som konsekvens af Kinas økonomiske stormagtstatus,  er derfor blevet brugt til at lufte utilfredshed med at man som borger i verdens anden største økonomi ikke mærker til forbedringer i levestandard og velstand. En anden stor gruppe af debatindlæg sætter spørgsmålstegn ved Japan og udlandets motiver for at yde økonomisk bistand til Kina. Opfattelsen af at omverdenen altid ser sit snit til at udnytte Kina er en udbredt følelse, som bunder i den nyere historie, hvor Kina er blevet invaderet og besat af europæiske stormagter og Japan. Især japanerne, som mange kinesere har et anstrengt forhold til på grund af Japans krigsforbrydelser under 2. Verdenskrig, bliver udsat for kritik. (Kommentarerne er udvalgt fra Sina, Netease og Sohu)

Om økonomisk vækst og velstand

Yunnan 2011-03-04 15:33:09

Vores BNP er verdens næststørste?  Mon ikke der er lokale embedsmænd, som har lavet falske rapporter for at fremme deres egen karriere? Hvis det er tilfældet har man skadet landets befolkning. Man har givet udlandet en undskyldning til at standse økonomisk bistand uden at tage hensyn til gennemsnittet.

Shandong 2011-03-04 15:14:34

2. største økonomi? Hvad med gennemsnittet?  Alle udviklede landet giver økonomisk bistand til fattige lande, det burde ikke være et spørgsmål om politiske overvejelser. Japan skal heller ikke være med på vognen Japan har ikke givet krigserstatning for 2. verdenskrig og burde derfor være den første til at give Kina økonomisk bistand.

Guangdong 2011-03-04 15:14:06

Regeringen siger vores land er stærkt, men hvad betyder det? Forbrugsvarer, elektroniske vare er udenlandske mærker, vi kinesere arbejdere, hvor mange mærkevarer har vi udviklet?

Jiangsu, Suzhou 2011-03-04 19:11:06

Tak til dem som har hjulpet til at levestandarden forbedres. Jeg ved ikke hvordan man har vurderet at Kina er den næststørste økonomi, er det statistik bureauet?

Guangdong 2011-03-04 16:24:00

Det er en stor vittighed og et komplot fra vesten. Selvom Kinas samlede BNP er den næststørste i verden, så må man spørge om hvor mange indbyggere har vi, hvor stort er Kina, hvad er BNP per indbygger, hvor mange har kun lige til tøj og mad, hvor mange lever lige omkring fattigdomsgrænsen? Er der ingen af de kloge vestlige eksperter som kender svarene? Det er et kæmpe komplot.

Hainan 2011-03-04 15:25:02
Tak til alle de lande som har gives os økonomisk bistand.  Men folket har ikke mærket nogen fordele ved udlandets økonomiske støtte.  Så hvad er pengene gået til? Hvilke projekter er blevet støttet? Staten og de relevante ministerier bør fortælle folket, man bør ikke ignorere at andre landet har hjulpet os. Hvis der ikke gives nogen information vil alle tro at pengene gik ned i lommen på embedsmænd og regeringsledere.

Guangdong 2011-03-05 10:26:30

I-landet blev udviklet meget tidligere end Kina. De har velfærd, og staten tager sig ældre og de små. Hvor mange ældre har ikke problemer med at få mad på border? Staten har penge men bruger dem ikke på borgerne, hvilken tragedie

Jiangsu, Nanjing 2011-03-04 15:48:12150433907

Vores BNP har overhalet Japan og er blevet verdens 2. største, men borgerne har ikke mærket noget til det. Befolkningen har haft det hårdt i flere årtier, jeg håber folkets levestandard forbedres.

Om mistro til Japan og udlandets intentioner

Jiangsu  2011-03-04 22:11:23

Japanerne er snu. I 1979 begyndte de at investere i Kina. De har ikke haft blik for vores levestandard, men har givet 350 milliarder i støtte og tjent 10 gange så meget.  Kina må have et fornuftigt syn på verden

Jiangsu 2011-03-04 20:58:51

Kom ikke at tro at Japans økonomiske bistand er uden omkostninger. Produkter som er produceret ved hjælp af økonomisk bistand kan kun sælges til Japan og til en lav pris. Japanerne har faktisk kun brugt en lille sum penge for at udnytte vores ressourcer til at producere varer af høj kvalitet.

Jiangsu, Yangzhou  2011-03-04 17:50:17

Det var Japan som på eget initiativ gav Kina økonomisk bistand. Det har sin rod i dårlig samvittighed fordi Kina opgav kravet om krigserstatning efter 2. verdenskrig. Det var ikke Kina som rakte hånden frem for at modtage noget. Kina har sagt ja til økonomisk støtte som en slags godwill. Hvis Kina havde sagt nej tak på grund af bitterhed, så havde japanerne tabt ansigt

Zhuhai 2011-03-04 17:41:07

Japanerne er djævle.  Fordi at Kina økonomi har overhalet Japan, så stopper man for økonomisk bistand til Kina. Den økonomiske støtte fra Japan er forskellig i forhold til andre lande.  Japan har givet økonomisk støtte til Kina som en af præmisserne for at Kina opgav at kræve krigserstatning. Nu hvor den kinesiske økonomi vokser, så standser man økonomisk støtte uden at nævne Japans krigshistorie og Kinas fornemme stil da vi opgav kravet om krigserstatning. Det er djævelsk opførsel.

Liaoning

Mange folk synes udlandet har gjort noget godt ved at give os økonomisk bistand. Sagen er at udlandet har brugt økonomisk bistand til at få adgang til det kinesiske marked. Økonomisk bistand bliver skudt ind i projekter hvor profitten langt højere end den økonomiske bistand. Folk i udlandet er ikke tossede, men de er heller ikke guder.

Sohu 2011-03-04 20:37:25

“økonomisk bistand” det lyder flot, men faktisk er der tale om lavrentelån og kommerciel aktivitet. Da Kina havde brug for udenlandsk kapital var det populært at modtage lån fra udlandet, men lånene skal betales tilbage og derfor er det gæld. Men nu er pengetanken i kinesiske banker blevet så store at man ikke vil tilbyder flere udlån. Udenlandske lavrentelån har heller ikke den store betydning, men vi bør sige tak fordi de hjalp os, da vi havde brug for det, selvom det ikke var en foræring.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: