Når budgettet skrider

I november 2010 var Guangzhou vært for de asiatiske lege, som bliver afholdt hver 4 år. Guangzhou, som ligger i Sydkina tæt på Hong Kong, blev valgt som værtsby i 2004 og havde dermed god tid til forberedelserne. Der skulle konstrueres nye faciliteter, infrastrukturen skulle udbygges og facaderne pudses af. Det koster at være værtsby, men lokal regeringen i Guangzhou havde styr på situationen og fik udregnet et budget på 2 milliarder yuan.

logo for de asiastiske lege 2010

Set med kinesiske briller var legene en succes: Man fik endnu bevist at Kina formår at holde store internationale begivenheder, og desuden var Kina den suverænt mest vindende nation. Men nu er der opstået et kedeligt efterspil i skyggen af successen. Et lokalt medlem af Folkets Kongres i Guangzhou har haft den store kugleramme fremme. Ifølge hans beregninger blev der spenderet mere end 250 milliarder yuan (220 milliarder kroner). Det svarer til omkring 5 Femern tunneler. Guangzhou Daily var hurtigt ude med historien og andre lokale og udenlandske medier fulgte efterfølgende med. Det fik sat lokalregeringen i Guangzhou under så meget pres, at man har lovet en offentlig redegørelse over omkostningerne for de asiatiske lege.

Budgetoverskridelser med offentlige finanser hænder nok ofte rundt omkring i Kina, men historien er interessant fordi den er sluppet forbi censuren og har fået omtale. Det er ikke første gang Kina er vært for store internationale begivenheder. I 2008 blev de olympiske lege afholdt i  Beijing og Shanghai var vært for verdensudstillingen i 2010. I begge tilfælde blev der investeret store beløb, men der er aldrig blevet stillet spørgsmål tegn ved budgetterne. Sikkert fordi at værtsskabet for de olympiske lege og verdensudstillingen i Shanghai har været med til at fremme den nationale selvtillid og stolthed over Kinas stigende globale indflydelse. De Olympiske Lege blev ligefrem en overskudsforretning hvis man skal tro på beregninger fra de kinesiske myndigheder.

Historien om det store budgetskred er blevet debatteret livligt på nettet og modtaget med blandede synpunkter. Udpluk af indlæg fra den populære porta Tianya fortæller om kinesernes mistro overfor de ansvarlige og lederskabet, der ofte er under mistanke for at bruge mere tid til at rage til sig selv end at tjene folket.

“Få straks lederne i centralregeringen til at undersøge borgmesteren i Guangzhou. Et stort overforbrug er kriminelt. Alle lederne i Guangzhou burde spærres  inde.”

“Kinas image skal styrkes, men vi skal bruge pengene fornuftigt, USA’s F-35 er gået i luften igen. Jeg ved ikke hvad de folk som tager af  statens penge og køber gaver og fyrværkeri  til de asiatiske lege tænker på?.”

Central regeringen har igangsat kampagner mod korruption og forsøger aktivt at forbedre partiets image. I sidste år (2010) blev lederne i de lokale kommuner og provinser  pålagt at lægge deres privatøkonomi frem til offentligheden. Måske havde man fået inspiration fra Anders Fogh Rasmussen, som krævede noget af det samme for ministrerne i VK regeringen. Årsagen til historien  er dukket frem kan være et led i central regeringens image kampagne, hvor man gerne vil sende et signal til befolkningen om at kommunistpartiet  ikke tolerer ødsel og en letfældig omgang med skattepenge.

Andre indlæg er sarkastiske rysten på hovedet over de store beløb, som bruges på pompt og pragt, når verdens øjne hviler på Kina. På nettet støder man ofte på kommentare, som giver udtryk for at regeringen burde bruge flere penge på at styrke nationen og forbedre forholdene for borgerne fremfor at spendere store beløb på store internationale begivenheder.

“Vi kinesere elsker at vinde ansigt, det ydre er smukt, men det indre stinker”

“Kom ikke og sig at kinesere ikke har penge. 1000 politimænd  i den fattige og tilbagestående Shanxi provins ville kunne afholde de asiatiske lege. For kineserne er penge ikke et problem, det store spørgsmål er hvordan de bruges, så man kan komme i Guinness Rekordbog”

“At bruge et par hundred milliarder for at samle folk i Asien til uafbrudt at lytte til vores nationalsang og se vores flag gå til tops, er for dem også en slags udannelse i patriotisme. Måske er den slags investering alligevel godt givet ud.”

Andre kommentare viser at Kina er et land med forskelle, som man kan sammenligne lidt med Jylland versus Sjælland.

“Skæld ikke ud på Guangzhou, blev skattepenge ikke også brugt til de olympiske lege og verdensudstillingen? I Shanghai og Beijing blev skattepenge fra hele Kinas befolkning brugt og med hjælp fra statens seddelpresser. En stor del af pengene gik ned i private lommer, men det var hele folket som betalte.”

“Har Shanghai og Beijing fortalt sandheden? Svaret er nej. Det er kun i Guangzhou sandheden kommer frem. I Guangzhou er arbejdet for at lytte til folkets røst gået i front i Kina. Sammenlignet med resten af det mørke og autoritære Kina, så tør man i det mindste at sige sandheden i Guangzhou”

“Hr Kongresmedlem:

Da Guangzhou søgte om værtsskabet for de asiatiske lege, hvilken indvendinger kom De med? Når pengene er blevet brugt, går man til staten. Borgerne i Guangzhou mener selv at de har penge, endda flere end i Beijing og i Shanghai? Guangzhou tog en forkert beslutning og må selv betale regningen”

Sidst men ikke mindst er der indlæg fra nationalisterne, som bruger enhver lejlighed til at lovprise Kinas styrke. Nationalisterne på nettet bliver ofte hånligt kaldt for “Wu Mao”, fordi de ifølge  rygterne tjener fem mao ( 40 øre) for et hvert indlæg, der tegner et rosenrødt billede af Kina. “

“USA er grådkvalte: Det ser ud til vi virkeligt bliver overhalet af Kina, hvor (er Kina) stærk…”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: